Hogyan zajlik a Covid-tesztelés?

koronavírus tesztelés menete

Többféle teszt is rendelkezésre áll, amikor a koronavírust fertőzésről szeretne megbizonyosodni az ember. Melyiket mikor érdemes választani? Meddig is tart ez és hogyan történik? A koronavírus tesztelés menete az adott teszt típusától is függ. Ugye a legtöbbet a PCR vizsgálatról lehet hallani, ami érthető is, hiszen a legtöbb mindenkinek erre van szüksége.

A legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszerről van szó, ami ki tudja mutatni a vírus jelenlétét a szervezetben. A lényeg, hogy a PCR a koronavírus örökítőanyagát, azaz az RNS-ét találja meg, a megfertőződést követő maximum 4. napon. Mikor is ajánlott ezt a vizsgálatot elvégezni?

Ha fennáll a fertőzöttség gyanúja a betegségre utaló tünetek vagy az IgM/IgG vizsgálatok eredménye alapján, akkor a PCR be tudja bizonyítani, hogy valóban a COVID19 kórról van-e szó az adott esetben. A mintavétel a garatból és orrból történik, egy speciális vattapálcával. Egy maximum 10 másodperces folyamatról van szó, ami a legtöbb embernek egy cseppet sem kellemetlen.

Nyilván, sokakat zavarhat, ha a pálcika az orrban vagy a torokban túl mélyre jut, de mégis egy teljesen ártalmatlan és gyors folyamatról van szó. A PCR teszt eredménye 24 órán belül megvan. A másik elterjedt vizsgálat a koronavírus ellenanyag kimutatása. A COVID-19 vírusfertőzés ellen termelt ellenanyagok és immunválasz kimutatása nagy érzékenységű immunológiai módszerrel történik, vénás vérből.

Egy nagyon modern és specifikus szerológiai tesztről van szó, ami képes kimutatni a vírus jelenlétét utólag is. A pozitív eredmény esetén a laborlelettel védettségi igazolványt is igényelhet az ember. Jó választás ez, ha a páciens igazolni szeretné, hogy a koronavírus fertőzés után vagy a védőoltásnak köszönhetően hosszú távú védettséggel bír.

A mintavételt itt egy vérvételi módszer jelenti, a vénából. Aki nem szereti a vérvételt, annak valószínűleg kellemetlen lesz a teszt menete. Természetesen ez is kibírható, hiszen nem tart olyan sokáig, ugyanis a szakembereknek nincs szükségük nagy mennyiségű vérre, hogy ki tudják mutatni a pozitív vagy negatív eredményt.

Author: seditor