Gyakori kérdések az öntözőrendszerrel kapcsolatban

öntözőrendszer

Számos kérdést intéznek a kertmesterekhez azok a személyek, akik egy locsolórendszer telepítésén gondolkoznak. Sokan azt szeretnék tudni, hogy mennyire tartós az öntözőrendszer? A mai modern megoldások igazán ellenállók és strapabírók, de csakis abban az esetben, ha szakszerű módon vannak telepítve, magas minőségű alkatrészekkel.

Vannak olyan modellek, amik 10-15 éve voltak telepítve és még mindig tökéletesen funkcionálnak. De mi a helyzet akkor, ha mégis meghibásodik a rendszer? Javítható ez? Természetesen mindegyik öntözőrendszer megszerelhető, illetve a meghibásodott alkatrészek cserélhetők. Igény esetén alakíthatók és bővíthetők is.

Gyakran akkor van erre szükség, amikor a kert megváltozik. Milyen szórófejek mellett érdemes dönteni a rendszer megépítése előtt? Általánosságban két fő csoportra oszthatók az öntöző szórófejek. Vannak spray, azaz a fix szórásképű permetező fejek, és léteznek a rotoros, azaz forgó változatok.

Néhány éve az előbb felsoroltak ötvözete is megszületett, ami a rotary fúvóka. A korszerűbb locsolórendszerek például már nem épülnek meg fagy- és esőérzékelő nélkül. Az öntözőrendszer működését szabályozó alkatrészekről van szó, amik az esőben vagy a hajnali fagyban addig blokkolják a teljes működését, amíg újra szükségessé és biztonságossá válik az öntözés.

Mi történik akkor, ha szükséges az öntözőrendszer javítás?

Amint arról már szó esett, egy locsolórendszer is elromolhat. Szerencsére a legtöbb esetben az öntözőrendszer javítás csak évek múltán válik szükségessé, és ekkor is egy vagy két alkatrészt kell gyorsan kicserélni. Azonban akkor a szerelést többször kell elvégezni, ha egy hanyagul megépített, nem szakértő által végzett rendszerről van szó.

Általában a hibák nagy részét valamilyen külső hatás következtében szenvedi el a rendszer. Gyakran az öntözőrendszer javítás azért válik elengedhetetlenné, mert homok kerül a rendszerbe, esetleg nem volt megfelelő módon elvégezve a téliesítés. Az is megeshet, hogy villámcsapás teszi tönkre az automata áramkörét.

Author: seditor