Ismerkedés az iszlám vallással – 3. rész

Az iszlám vallás jellemzői
Az iszlám vallás jellemzői

Amikor az iszlám vallásról beszélünk, akkor fontos figyelembe venni az önmeghatározást is, hiszen csak ezáltal ismerhetjük meg valójában, teljes képet csak ezzel együtt kaphatunk. Ez a vallás már a legkorábbi időktől fogva úgy tekint magára, mint a judaizmus, valamint a kereszténység utódjára, ezeknek közvetlen és utolsó utódja. Gyakorlatban a vallást úgy tartják, mint az egyazon istenséget imádó három nagy vallás hamisítatlan, utolsó kinyilatkoztatása. A szent könyvben, a Koránban Ábrahámot (Ibráhim), Jézust (Íszá), valamint Mózest (Múszá) prófétaként ismerik el.

 

Mohamed pedig maga a „próféták pecsétje”, ami azt jelenti, hogy ő az a próféta, aki részesült az utolsó kinyilatkoztatásban. A muszlimok a „könyv népének” tekintik és fogadják el a keresztényeket, a zsidókat, valamint érdekes módon a zoroasztriánusokat is, ami azt jelenti, hogy a hódítások időszaka óta az umma (muszlim közösség) védelmét élvezik, vagyis a dzimmát. Az iszlám tanításait leginkább két forrásból vezeti le, a Koránból valamint a Szunnából. Az első és leginkább fontos forrás természetesen a Korán az iszlám számára.

 

Úgy tartják a vallás követői, hogy ez a mű Isten szavait tartalmazza, ennek kinyilatkoztatása van benne a szent könyvben. Elismerik a Tórát, valamint a Bibliát is, mint Isten által leküldött könyvet, ám romlatlan, változatlan formában megmaradtnak csak a Koránt tartják. A Koránban nem találunk több prófétát, mint a többi szentnek tartott könyvben, hanem kizárólag a Mohameden keresztül történt kinyilatkoztatásokat. Ezeken keresztül ismerhetjük meg többek között a többi, prófétának tartott személyt is.

Print Friendly, PDF & Email

Author: admin