A fontos vastartalmú ételek listája

vastartalmú ételek

A gyermekek legtöbbje nem szereti a spenótot, bár ez vasban bővelkedik, ami a szervezetnek egyenesen nélkülözhetetlen. Szerencsére, a spenóttal nem merül ki a vastartalmú ételek listája, ugyanis ez a nyomelem számos gyümölcsben és zöldségben felfedezhető. Nemcsak az ízük miatt kell ezeket fogyasztani, hanem számos jótékony hatásuk miatt is. A vas részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, támogatja a kötőszövetek képződését stb. Lássuk, hogy melyek a magas vastartalmú ételek!

Idesorolható a már említett spenót, de a vargánya, vesebab, lencse, csicseriborsó, fehérbab, rókagomba, szójabab, cékla, spárga, kelkáposzta, zöldborsó, póréhagyma, svájci mángold is. A gyümölcsök közül nagy vastartalmú a szárított sárgabarack, fekete ribizli, mazsola, birsalma, aszalt szilva, citrom, füge, szárított paradicsom. Persze, a húsban is megtalálható ez a nyomelem, de ezt is jobb ízletes zöldségkörettel fogyasztani. A felsorolt vastartalmú ételek Magyarországon is gond nélkül beszerezhetőek a piacokon vagy a boltokból.

Teendők lepedékes nyelv esetén

Létezik egy meglehetősen kellemetlen, csúnya egészségügyi probléma, amikor a nyelv egy részén vagy egészén vastag fehér bevonat jelenik meg. Általában akkor alakul ki a lepedékes nyelv, ha a baktériumok, az ételmaradék és a nyelv felületéről leváló elhalt sejtek a nyelv felszínén lévő papillák között rekednek. A húrszerű papillák ezután nagyra nőnek, megduzzadnak, néha be is gyulladnak. Tulajdonképpen ez hozza létre a világos színű lepedéket a nyelven.

Ugyanakkor más problémák miatt is kialakulhat a lepedékes nyelv, de szerencsére, ez akár otthon is kezelhető. Megelőzhető, de akár meg is szüntethető a probléma megfelelő szájhigiéniával. Érdemes fluoridos fogkrémet vagy szájvizet használni, ami nem tartalmaz nátrium-lauril-szulfátot. Eredményt érhetünk el nyelvkaparó alkalmazásával is, de ha nincs ilyenünk, akkor fogkefét vagy teáskanalat is használhatunk. Lepedékes nyelv esetén ajánlott kerülni az olyan anyagokat, amelyek irritálhatják a nyelvet, az alkoholos szájvizet, a sós, fűszeres, forró ételeket.

Author: seditor