Miért felelős a kálium az emberi szervezetben?

kálium

A kálium az egyik olyan elem, ami nélkül a szervezetünk nem tud működni. Hozzájárul a szív normál működéséhez, megakadályozza az izomgörcsöket és támogatja az agy oxigénellátását. A magnéziummal együtt a kálium az emberi szervezet működésének alapját képezi. De pontosan miért is felelős? A tulajdonságai meglehetősen rejtélyesek lehetnek. A legtöbben tudjuk, hogy a magnézium segít a stressz kezelésében és csökkenti a stresszel járó feszültséget. De vajon milyen helyzetekben segít nekünk a kálium? Derítsük ki együtt!

A kálium az étrendben

A piacon különböző készítmények kaphatóak, amik segítenek fenntartani a vér megfelelő káliumszintjét. Ugyanakkor érdemes olyan összetevőket is bevezetni az étrendünkbe, amik ezt az elemet a legtermészetesebb formában biztosítják. Ilyen a burgonya, az avokádó, a brokkoli, a banán, a kivi, a paradicsom és a tejtermékek

A megfelelő étrend segít a vér kálium koncentrációjának szinten tartásában. Milyen szinten? Egy felnőttnél ez 3,7-5,3 mmol/l, ami azt jelenti, hogy naponta 3-4 gramm kálium bevitele ajánlott.

Az emberi szervezetben a kálium az egyik olyan alapelem, ami befolyásolja a szervrendszerek és szervek megfelelő működését. Miért felelős pontosan? Az egyik legfontosabb funkciója az izomműködés támogatása. Hiánya azonnali görcsök kialakulását okozza, amit a legtöbben tapasztalatból tudunk. A kellemetlen szúró érzést a hirtelen fellépő feszültség okozza, ami a káliumhiány egyik tünete. Ezenkívül részt vesz azokban a folyamatokban, amelyek révén a testünk sejtjei szintetizálják az izmokat alkotó fehérjéket. Így nemcsak a munkájukat, hanem az építésük folyamatát is támogatja.

Mi az oka a káliumhiánynak?

A káliumhiány veszélyének leginkább azok vannak kitéve, akik szív- és érrendszeri betegséggel küzdenek, valamint azok, akik vízhajtókat szednek, amik kiöblíthetik a káliumot a szervezetből. A magas vérnyomást csökkentő gyógyszerek szintén negatívan hatnak ennek az elemnek a szintjére. Hiány lép fel akut hányás és hasmenés után is. A káliumhiány tünetei közé tartozik még az állandó fáradtság, illetve a duzzadt ujjak vagy lábujjak.

A káliumhiány megfelelő gyógyszeres kezeléssel vagy étrend-kiegészítőkkel korrigálható. Célszerű vele először orvoshoz fordulni, aki kiválasztja a megfelelő kezelést. A gyógyszer kijelölésekor figyelni kell arra, hogy milyen formában tartalmaz káliumot és milyen a felszívódási sebessége. Minél nagyobb a felszívódás, annál nagyobb mennyiség kerül közvetlenül a szervezetbe.

Mutatjuk a magnézium tartalmú élelmiszerek listáját

A magnézium tartalmú élelmiszerek a kiegyensúlyozott étrend fontos részét képezik. Ez az elem többek között felelős az izmok és a szív normál működéséért, a megfelelő testhőmérséklet fenntartásáért és a vérnyomás normalizálásáért. Melyek a természetes magnézium tartalmú élelmiszerek és mekkora a szervezet ezen elem iránti igénye? A továbbiakban erről olvashat.

Az emberi szervezetben a magnézium megtalálható a csont-, az izom- és a lágy szövetekben, és fontos összetevője a sejtek közötti folyadékoknak is. A magnéziumban kiegyensúlyozott étrend sikeresen fedezi a napi szükségletet, ezzel csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kockázatát.

A Mg a csontok építőköve, de részt vesz a szénhidrátok, fehérjék és zsírsavak anyagcseréjében, felelős az idegrendszer megfelelő működéséért, nélkülözhetetlen a DNS-szintézishez, részt vesz a nátrium és a kálium aktív szállításában, és csökkenti a stresszt is azáltal, hogy befolyásolja az agyműködést.

A változatos magnéziumforrások jelenléte a napi étrendben meghatározza ennek az elemnek a megfelelő koncentrációját a szövetekben és a testnedvekben. Az élelmiszerből történő biológiai hasznosulása becslések szerint 30-50%. A felszívódása a vékonybélben történik, kiválasztása pedig a vizelettel megy végbe.

A magnézium az egyik olyan elem, amelynek koncentrációja számos létfontosságú folyamatot irányít, és hiánya súlyos egészségügyi következményekkel jár.

Magnéziumban gazdag termékek és a magnéziumhiány következményei

A magnézium tartalmú élelmiszerek, amiket kiegyensúlyozott étrenddel vihetünk be a szervezetbe, elsősorban a teljes kiőrlésű kenyér, a zabpehely, a hüvelyesek vagy a zöld leveles zöldségek. A kakaó és az étcsokoládé szintén jó forrásai ennek az elemnek, ami kifejezetten jó hír az ínyenceknek. A magnéziumban gazdag termékek közé tartoznak még a sajtok, a halak és a tenger gyümölcsei. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az elem kis mennyiségben található meg az élelmiszerekben, de magas ásványianyag-tartalmú ivóvízzel jól kiegészíthető a napi étrendben.

A menü összeállításakor, különösen a hiánynak kitett csoportoknál fontos figyelembe venni a magnézium ezen étrendi forrásait, valamint ilyen elemben gazdag vizet inni. Ezekben a csoportokban a természetes, növényi eredetű magnézium forrásokban gazdag étrend mellett érdemes megfontolni a magnézium könnyen felszívódó formáit tartalmazó készítményekkel való kiegészítést is. Az Ősi Magnézium készítmények ultratiszta, magas koncentrációjú és természetes magnézium-kloridot tartalmaznak, és helyileg, a bőrön keresztül fejtik ki a hatásukat.

Author: seditor