A vallás fogalmáról általánosan

A vallásnak számtalan változata van
A vallásnak számtalan változata van
A vallásnak számtalan változata van

A vallás egy olyan fogalom, amit igen nehéz meghatározni egyetlen megfogalmazás által, hiszen a történelem folyamán számos változata alakult ki, jelenleg is a különböző népcsoportok teljesen másképp gondolnak erre a szóra. A vallás fontos része az emberiség kultúrájának, hiszen már évezredek óta az egyik legfontosabb megjelenési forma. Elég nehéz vallásról egyes számban beszélni, főleg akkor, ha objektív, tudományos szemszögből szeretnénk megközelíteni ezt a területet, mivel a világon rengeteg vallás létezik, amelyek különböző módon nyilvánulnak meg.

 

A világ jelentős része vallásos, a vallásos embert úgy írhatnánk le, mint egy személy, aki igaznak véli egy adott vallás tanait, hirdetéseit. Azonban a vallásoknak leginkább közösségi szerepük van, tehát nemcsak személyekre lebontva érdemes figyelni őket. Az ortodox vallásosak azok a személyek vagy csoportok, akik a vallásuk minden apró részletét pontosan, szigorúan követik, ennek is a legősibb változatát. Ez a megnevezés nem összetévesztendő az ortodox kereszténységgel, így nevezzük a kereszténység keleti ágát, ami a Római Birodalom bukása után alakult ki a Keletrómai Birodalomban, vagyis Bizáncban.

 

A legtöbb vallásnak ma az intézményesített formáját ismerjük, amikor megtörténik az intézményesülés, akkor egyház keletkezik belőle (legalább egy, de a legtöbb esetben több is). Élő vallásoknak pedig azokat nevezzük, amelyeknek még jelenleg is létezik legalább egy intézményesült változata, valamint vannak olyanok, akik még hisznek ennek tanaiban és gyakorolják a szertartásokat.

Author: admin