Így nem lesz foltos a szénceruza

szénceruza

A száraz technikák közül az egyik legkeresettebb a fekete-fehér megoldás. Ez nem más, mint a szénceruza bevetésével készült portrék és egyéb rajzok, amelyek csak első ránézésre tűnnek könnyűnek. A szén ereje, hogy valódi feketét varázsol a lapra, azonban vannak bizonyos technikai apróságok, amiket érdemes észben tartani.

Az egyik ilyen szempont a kéz elhelyezése. A jobb kezesek előnyben, azonban náluk is jó tipp a tiszta lap használata, aminek mindig a megrajzolt felület és a kéz között kell lennie. Amennyiben valaki úgy rajzol, hogy közben a bőrével hozzáér, akkor nemcsak el fogja maszatolni, hanem sajnos összezsírozza is. A szénceruza azonban nem szereti a zsíros felületet, azt fogja látni, hogy foltokban nem tapad a rajzlapra, így kárba vész a munka.

Ma már rengeteg szénceruza kapható, amelyek különböző méretűek és minőségűek. A hagyományos ceruzák mellett, szénrudak is vannak, úgyhogy teljes szabadságot kap az alkotáshoz. Ha pedig végig figyel a tiszta papír alkalmazására, akkor sohasem kell kidobni a kész művet.

Author: seditor