Hogyan válik előnyössé a takarmány fűmag alkalmazása?

takarmány fűmag

A tenyésztésre tartott állatok minden esetben meghálálják, ha minőségi élelmiszert kapnak. Ezekhez szerencsére már nemcsak horribilis összegekért lehet hozzájutni, mert a megfelelő terület birtokában, a termesztés is kényelmesen megoldható. A jól bevált és nagy állományokat képző lucernán túl, a takarmány fűmag szintén hatalmas potenciállal rendelkezik. A kiváló összetevő fajoknak hála, olyan társulás alakul ki, amelyek egymás segítve biztosítják a gyors növekedést és a jelentős tömegű szervesanyag képzést.

A kellően produktív takarmány fűmag keveréknek hála, szezononként többször megoldható a kaszálás. Természetesen, ha a tavaszi és nyári időszakban szeretnénk legeltetni a területen, akkor érdemes olyan további fajokkal kipótolni a takarmány fűmag keveréket, amelyek alkalmassá teszik erre a célra a talajt. Erre azért van szükség, mert az állatok taposásukkal megsérthetik a felszínt, ami gyomok (pionír fajok) megjelenését idézi elő. Hogy ezt elkerüljük, úgynevezett aljfű kikészítést kell végezni a kellően zárt rendszer megszületése érdekében.

Megoldható egyszerűen az istállótrágya kezelése

Vannak olyan gazdaságok, ahol igen jelentős mennyiségben keletkezik állati ürülék. Amíg régen ezeket csak deponálták, addig a bacteriolit koncentrátum alkalmazásával az istállótrágya kezelése sokkal egyszerűbbé válhat. Az így keletkezett végterméket, már fel lehet használni szerves anyag utánpótlásra, ráadásul kiváló hatékonysággal. A kálium, foszfor és nitrogén műtrágyák mennyisége is csökkenthető vagy esetenként elhagyható, ha okosan történik az istállótrágya kezelése és alkalmazása.

A szilárd fázison túl, a híg levek humifikációja is felgyorsul, a bennük lévő tápanyagok feltáródnak és a növényeknek felvehető formába alakulnak át. Mindezt a komoly munkát a hasznos baktériumok végzik el. Az ilyen módon megvalósuló istállótrágya kezelése mindenképpen pozitív jelentőséggel bír, ugyanis visszakerülnek a fontos elemek a körforgásba és ezzel jelentős járulékos költségektől szabadíthatjuk meg a gazdaságunkat. Mindezek mellett, nem kell szembenézni a trágya tárolásának óriási problematikájával sem, ami környezeti károkat okozhat.

Author: admin