Hogyan történik vakondháló lerakása profi módon?

vakondháló lerakása
Magyarországon a vakond védett állat, ami azt jelenti, hogy bármilyen formában bántani szigorúan tilos. Persze ez nem jelenti azt, hogy hatékony és kíméletes módon ne lehetne védekezni ellene, például egy speciális hálóval. A kert díszgyepére nagy kockázatot jelentő állattal szemben a vakondháló lerakása után egyszerűen lehet védekezni.
Azokon a területeken ez kötelező, ahol gyakran jelenik meg a kis földtúró. De hogyan is néz ki a munkafolyamat? Mit is jelent a vakondháló lerakása akkor, ha már van a kertben egy locsolórendszer? A kertészek és szakemberek körében több elképzelés és javaslat is létezik arra, hogy miként is szükséges elhelyezni a hálót olyan zöld területeknél, ahol mondjuk már be van szerelve az automata öntözőrendszer?

Kétség sem fér hozzá, hogy a rendszer szempontjából sem mindegy a munka kivitelezése, de ennél talán még fontosabb az, hogy miként hat ez a gyepszőnyeg egészségére, szépségére. A vakondháló lerakása során tehát mind a kettőt szem előtt kell tartani.
Újonnan épített kertek esetében, vagy ott, ahol a kertfelújítás alkalmával a tervezett gyepes felületek alatt minimum 30 cm-es talajcsere történik, érdemes a vakondhálót a kerti locsolórendszer alá beépíteni. Ennek köszönhetően a későbbi változtatások, átalakítások, kerti munkák nem fogják megbontani a háló egységét. Márpedig az öntöző a növények növekedése miatt 5-10 évenként biztosan némi korrekcióra fog szorulni.

Mitől annyira takarékos az öntözőrendszer?

Egyre nagyobb szerepet kap a locsolórendszerek esetében az automata kialakításon kívül a gazdaságosság is. Egy víztakarékos öntözőrendszer kialakításakor több szempontot is szükséges figyelembe venni azért, hogy a várt eredmény ne maradjon el. Első helyen van a fontossági sorrendben a talaj szerkezete.
Az öntözővíz szükségességének mennyiségét és ezzel együtt az öntözőrendszer kialakítását a talajszerkezet fajtája is meghatározza. Második helyen áll a növényzet. Ugye világos, hogy a különféle növényeknek eltérő vízigényük van. Éppen ezért a zöld terület növényzetének összetétele meghatározza az öntözővíz szükséges mennyiségét, valamint az automata öntözőrendszer kialakítását is

Author: seditor