A hinduk életszemlélete

A hinduk érdekes világképe
A hinduk érdekes világképe

A hindu leginkább egy valláscsoportként írható le, hiszen rengeteg típusú hit találkozik, amelyek sokszor számos pontban különböznek egymástól, azonban a Védák tisztelete összeköti őket. Ők úgy vallják, hogy az emberek mindegyike isteni természettel rendelkezik, hiszen a Brahma mindenkiben jelen van, vagyis ebből következik az, hogy szerintük mindenki isten. A Brahman szó a legfőbb lényre vonatkozik, az atman, vagyis az „én” ezzel szoros kapcsolatban áll.

 

Ők úgy tartják, hogy minden csupán illúzió, ami a Brahmanon kívül létezik, emiatt pedig arra törekednek a hinduk, hogy szellemük eggyé válhasson a Brahmannal, ami azt jelenti, hogy többé nem „egyéni én” formájában létezik tovább. Amikor valaki ilyen állapotba jut, azt szabadságnak nevezik, vagyis moksának. Úgy hiszik, hogy folyamatos reinkarnáció vezet el oda, hogy elérjék a moksát, vagyis azt, hogy teljes mértékben eggyé válhassanak a Brahmával. A reinkarnáció fontos részlete a hindu vallásnak, ezt az emberek karmája határozza meg, ami egy ok-okozati törvény, ami a természet egyensúlyteremtő ereje által jön létre.

 

A hindu hit szerint mindig hatással vannak a múltbéli események arra, hogy mi fog történni az adott személlyel a jövőben. Ez a kijelentés nemcsak egy adott életre vonatkozik, hanem az előzőre, valamint a következőre is. Érdekes a hindu vallás, hiszen számos területen eltér más világvallásoktól, de vannak hasonló elemek is. Rendelkezik egy főistennel, azonban mellette rengeteg más istenség is létezik ebben a hitrendszerben.

Author: admin