Többfélék lehetnek a bőrrák fajtái

Bőrrák fajtái

Amikor bőrén elváltozást észlel valaki, akkor azt hiszi, hogy csak melanoma lehet az. A bőrrák fajtái közül ez a legismertebb, hiszen ez a legveszélyesebb. Azonban nem csak ez a típusa létezik a bőrdaganatnak. Elsősorban tudni kell, hogy a bőrrákért túlnyomó részt a napsugárzás a felelős. Vagyis a test olyan területein, ahol több dózisban érinti a napfény a bőrfelületet, sokkal valószínűbb a daganatos megbetegedés megjelenése, mint ahol nem éri sugárzás. Emiatt a bőrrák fajtái előtt meg kell ismernie az aktinikus keratosist, ami nem daganat, de annak az előszobája.

Ezt úgy ismerheti fel, hogy a gyakran leégő testrészén olyan pirosas vagy barnás halvány foltok jelennek meg, amelyek nem múlnak el. Ebből a tünetek súlyosbodásával akár laphám rák is kialakulhat, amit kezelni kell. Ekkor a laphámsejtek túlburjánzanak és daganatot képeznek. Ezt hamar fel lehet ismerni, ha az ember figyel a testére és annak reakcióira. Így a bőrrák fajtái közül a laphám rák jó eséllyel gyógyítható, ha időben kezelik.

Viszont nem feltétlenül kell orvosnak beavatkoznia ahhoz, hogy a napallergiát kezeljék. A napallergia kezelése házilag megoldható feladat lehet, ha az ember tudja, hogy mivel áll szemben. A napallergia felismerése viszonylag egyszerű feladat, mivel gyakran a test azon területein jelenik csak meg, amelyet napsugárzás ért. De hogyan lehet ellene védekezni? Legelső ötletként mindenkinek az jutna az eszébe, hogy ne menjen ki a napra. Azonban ezt szinte lehetetlen megoldani, és csak azért, mert valaki napallergiás, még nem kell remeteként élnie.

Ma már kaphatóak olyan ruhák, amelyek direkt úgy vannak elkészítve, hogy kiszűrjék az UV-sugárzást. Ezt viselve máris rengeteget tett ahhoz, hogy a napallergia kezelése házilag megoldódjon. De így is maradnak fedetlen területek a testén, amelyeket el kell látni a megfelelő védelemmel. Direkt napallergiásoknak szánt naptejjel kell bekenni a kilátszó részeket: az arcot, nyakat, kezeket és a lábfejet is. Ezt követően viszont ki kell deríteni, hogy az allergiája miért alakult ki?

Print Friendly, PDF & Email