A paradicsom és a paradicsomleves története

Paradicsomleves

A paradicsom az amerikai kontinensről származik, őshazája Dél- és Közép-Amerika, Európába pedig csak azután került, hogy 1492-ben Kolumbusz Kristóf felfedezte az Újvilágot. Magyarországon a XVII. század közepén ismerték meg a paradicsomleves alapanyagát, amiről egy pozsonyi forrás tesz említést először 1649-ben.

Kezdetben csupán dísznövényként használták a jellegzetes, piros színű, gömb alakú termést hozó növényt, a XIX. században azonban felismerték, hogy a nemcsak finom, hanem laktató is. Az olasz nemzeti konyha alapanyagául szolgáló paradicsomból levest először Maria Parloa készített 1872-ben.

A paradicsomleves az elkövetkező évtizedekben meghódította egész Európát, és Lengyelország mellett Magyarországon is a felnőttek és a gyerekek egyik kedvenc étele lett. A betűtésztával elkészített paradicsomleves a hazai menzákon évtizedek óta az egyik leggyakrabban főzött, legközkedveltebb menü, amely cukorral ízesítve szinte minden kisfiú és kislány tetszését elnyeri. Ne csodálkozzon, ha repetázni fognak sorba állni gyermekei egy ilyen ízletesen elkészített leves után!

Print Friendly, PDF & Email