Elengedhetetlen lehet a páratartalom mérő is

Páratartalom mérő

Egyesek úgy vélik, hogy a páramentesítő megvétele után és annak használatával igazán egyszerűen meg lehet szüntetni a penészt és a többi, ezzel együtt járó kellemetlenséget. Az igazság azonban az, hogy ez csakis akkor lehet hatásos, ha azt megfelelő módon alkalmazza a tulaj.

Aki biztosra akar menni, a páratartalom mérő megvételét is megoldja, és a párásítóval együtt használja azt. A páratartalom mérő megadja a szükséges adatokat ahhoz, hogy az ember tudja, mennyire száraz a levegő. Ennek köszönhetően nem fog túlzásokba esni a párátlanítást tekintve.

A legtöbbször a gondot az jelenti, hogy a vizes falak és a penész okozta falak egy helyen jelennek meg a lakásban, és sokan nem vizsgálják meg alaposan a helyzetet, hanem egyből a boltba rohannak, felmennek a webshop oldalára, és gyorsan megvesznek egy páramentesítőt.

Pedig nem is vitás, hogy sokkal jobban járna a vevő, ha először egy páratartalom mérő kütyüt venne meg, ami pontosan megmutatja a hőmérséklet és a relatív páratartalom értékeket. Ezáltal a tulajdonos teljesen biztos lehet abban, hogy a megfelelő készülékkel orvosolja a tüneteket.

Sokan azonban a túl alacsony páratartalomtól szenvednek, ami számos kellemetlen tünetet produkál. Talán az egyik leginkább zavaró az éjszakai orrdugulás, amitől az ember többször is megébredhet. Ezt a száraz hálószobai levegő is okozhatja, ami miatt szinte lehetetlen rendesen aludni.

Nem is csoda, hogy másnap sokan fáradtan, kialvatlanul ébrednek. A szakértők úgy vélik, hogy a megfelelő párásítás vagy épp a sós orrcsepp lehet a megoldás. Mivel az utóbbiról sokan hallani sem akarnak, ezért marad a profi berendezés megvétele és használata.

Vitathatatlan, hogy egy jól teljesítő párásító állandó szinten tudja tartani a szoba levegő páratartalmát. Tudni kell, hogy az ideális az 50 százalék körüli relatív páratartalom. Ha ennél szárazabb a helyiség levegője, akkor érdemes minden éjjel párásítót használni.

Ellenkező esetben sokáig megkeseríti az alvásnak szentelt időt az éjszakai orrdugulás. Sőt, a kütyü nem csupán akkor lehet lényeges, ha a családban valaki allergiás megbetegedéssel küzd vagy légúti betegségben szenved.

Print Friendly, PDF & Email