A könnyűfém felni és a hideg folyatásos gyártás

könnyűfém felni

Manapság rengeteg kocsin megtalálhatóak a nagyon profi, szép és a működést is hatékonyabbá tevő alumínium felnik. Azonban tudni kell, hogy könnyűfém felni többféle módszerrel is gyártható, ami befolyásolja a termék minőségét. Az egyik ilyen technológia a préskovácsolás, amit sokan csak hideg folyatásos módszernek ismernek.

Kétség sem fér hozzá, hogy ez manapság a csúcstechnológia. Ez az alacsony nyomású öntőgép módszeréből indul ki. Mivel ez a technika ennyire fejlett és korszerű, nem is meglepő, hogy az ilyen könnyűfém felni drága. A gyártás egyik fontos fázisában egy sajátos masinával a szakértők a formát megpörgetik és kívülről felmelegítik, miközben a tárcsa peremrészére görgőfejek nyomódnak.

A mesterek ezt préselve feszítik egy irányba, ahogy azt a korongozó fazekas teszi. Ennek következtében, illetve a meleg, a nyomás és a rotáció kombinációja révén, a könnyűfém felni pereme hasonló teherbírású lesz, mint a kovácsolt felnié, miközben az eljárás annál lényegesen profibb.

A híres-neves O·Z cég nagyon sokáig ezt a technológiát alkalmazta a Forma-1-es keréktárcsák gyártásához. Itt még azt érdemes megjegyezni, hogy a különféle gyártók a kovácsolt könnyűfém felni minőségszintjét igyekeznek minél jobban megközelíteni a költségek kordában tartásával egyidejűleg.

Számos kovácsolt Opel Astra G gyári alufelni is létezik. Ennek ugye örülnek az Opel tulajdonosok, hiszen az ilyen keréktárcsák megbízhatóak és mutatósak. Az ilyen termékeket nagyon magas nyomáson, egyetlen alumíniumtömbből állítják elő. Ennek a megoldásnak köszönhetően a kapott tárcsa hihetetlenül tömör és nagyon ellenálló.

Épp ezért az ilyen eszközök abszolút nem nyomnak sokat. Egy ilyen Opel Astra G gyári alufelni mindenképp egy felső kategóriás produktumnak számít. Azért kerül ez sokba, mert ugye a felhasznált szerszámok, berendezések nagyon magas minőségűek, illetve a fejlesztési költségekkel is számolniuk kell a vállalkozásoknak.

Említést érdemel még a többrészes Opel Astra G gyári alufelni is. Ennek a gyártási módszere semmiben sem különbözik a fent említett eljárásoktól. Annyi az egyetlen eltérés, hogy az Opel Astra G gyári alufelni egyes elemei külön készülnek.

Print Friendly, PDF & Email

Author: admin